ריטלין או קונצרטה? האם מדובר באותה תרופה או שמא קיים הבדל ביניהן?
אתם כנראה לא המבולבלים היחידים. ככל שהופכות הפרעות קשב וריכוז לתופעה שכיחה יותר בקרב ילדים, מתבגרים ומבוגרים, כך יותר ויותר מפתחי תרופות שוקדים על פיתוחן של נוסחאות פלא חדשות לטיפול בבעיה. מהי אם כן הקונצרטה? ומהו ההבדל בינה לבין הריטלין? מאמר זה נועד לעשת קצת סדר בבלבול המונחים על מנת לאפשר היכרות טובה יותר עם האמצעים התרופתיים הקיימים כיום להתמודדות עם הפרעות קשב וריכוז.
מהי קונצרטה ומהו ההבדל בינה לבין הריטלין?
קונצרטה היא המתחרה שקמה לריטלין בשנים האחרונות, אשר פותחה על ידי חברת תרופות בשם "ינסן- סילאג". למעשה, קונצרטה וריטלין הם שמות מסחריים שונים לאותה תרופה, שמתילפנידאט הוא שמה הגנרי.
ובכל זאת, על אף שהן מכילות את אותוהחומרהכימי, קיימים הבדלים בין שתי התרופות.
ההבדל העיקרי נעוץ במשך ההשפעה של כל אחת מהן. בעוד הריטלין הבסיסי (קיימים גם סוגים נוספים של ריטלין כמו ריטלין LA וריטלין SR) פועל למשך כשלוש עד ארבע שעות (ולאחר מכן השפעתו מתפוגגת), הרי שמשך ההשפעה של הקונצרטה הוא ארוך יותר ועומד על כ-12 שעות.מכיוון שהקונצרטה משחררת את המתילפנידאטבאופן איטי יותר, ההשפעה שלה אורכת זמן רב יותר, ולפיכך, הרי שהיא נותנת מענה לטווח ארוך יותר ונטילתה מתאימה לילדים, מתבגרים או מבוגרים שבעיות הקשב והריכוז מהן הם סובלים מפריעות לתפקודם לא רק בבית הספר, באוניברסיטה או בעבודה, אלא גם בבית, בשעות אחר הצהריים והערב.
הבדל נוסף הקיים בין שתי התרופות הוא במרקם שלהן. ריטלין רגיל (10 מ"ג) הוא כדור שניתן לרסק או לחתוך, כך שגם ילדים המתקשים בבליעת כדורים יכולים ליטול אותו על בסיס קבוע. הקונצרטה לעומת זאת נראית כמו קופסא סגורה הבנויה בצורה גלילית, ועל כן יש לבלוע אותה כמו שהיא ולא ניתן לשבור או לחתוך אותה.
מבחינת עלויות, הרי שהריטלין הבסיסי הוא ידידותי יותר לכיס מאחר והוא נכלל בסל התרופות (לילדים), זאת לעומת הקונצרטה שלא נכללת בסל התרופות על אף כי קופות החולים משתתפות חלקית במימונה.
למרות ההבדלים, הקונצרטה והריטלין פועלים על המוח באופן דומה, ונטילתם מגבירה את הפרשת הנוירוטרנסמיטרים (כמו דופמין) שחסרים או שאינם מאוזנים בקרב בעלי הפרעות קשב וריכוז. כמו כן, בדומה לכל תרופה, גם נטילת קונצרטה יכולה לעורר תגובות בלתי רצויות, כאלה הדומות לתופעות הלוואי של הריטלין: כאבי ראש,ירידה בתיאבון, קשיים בהירדמות, טיקים, ישנוניות וכאבי בטן.
האם הקונצרטה ממכרת?
ההתייחסות לקונצרטה כמו גם לריטלין היא שנויה במחלוקת. לצד חסידי התרופה המדברים בשבח יעילותה ויכולתה לחולל פלאים בקרב הסובלים מבעיות קשב וריכוז, אחד מטיעוניהם של מתנגדי הקונצרטה סובב סביב התלות וההתמכרות שעלולים לפתח הנוטלים אותה. אכן קיימים סיפורי התמכרות לתרופה, אך קשה לגזור מסיפורים אלה מסקנה גורפת על פוטנציאל ההתמכרות שהיא טומנת בחובה. ימים יגידו, ולנו לא נותר אלא לחכות ולראות.