ככל שאנחנו מתבגרים אנו חשים בשינויים גופניים, חברתיים ונפשיים. אנו חווים גם שינויים קוגניטיביים (שינויים ב"תפקוד המוחי") כאשר הירידה הזיכרון היא בדר"כ השינוי הראשון בו אנו חשים.
קצב הירידה בזיכרון והמודעות אליה משתנים בין אדם לאדם אך הירידה בזיכרון הינה תופעה בלתי נמנעת..
החדשות הרעות הן שעם כל שנה שעוברת, המוח שלנו נוטה להיות איטי יותר והירידה בזיכרון חמורה יותר.
החדשות הטובות: זה לא חייב להיות כך!!.
מחקרים מהשנים האחרונות מצאו כי בניגוד למה שסברו בעבר, המוח שלנו גמיש ומתפתח (נוירופלאסטי) לא רק בתקופת הילדות אלא לאורך כל מעגל החיים. עלינו להתייחס למוח כאל איבר פעיל ומתחדש ולכן ככל שנאתגר את המוח ,כך ילך וישתפר תפקודו.
בניגוד לשאר האיברים בגוף, אימון המוח אינו שוחק אותו- להיפך:
ככל שנאמן אותו יותר, כך נשפר את יכולתו הקוגניטיבית.
אימון המוח ימנע את מותם של תאים במוח ויאיץ יצירת חיבורים חדשים בין הנוירונים במוח.
כשמדענים חקרו את מוחו של אלברט איינשטיין, הם גילו שהוא אינו גדול יותר משל אנשים אחרים. אולם, היה לו בערך עשרים וחמישה אחוז יותר ניורו-חיבורים מאשר לאדם הממוצע
אז איך מומלץ לאמן את המוח ולהאט את הירידה בזיכרון?.
פתירת תשבצים, סודוקו, חידות הגיון, למידה, נגינה הם כולם דרכים טובות לאמן את המוח.
עם זאת, מחקרים מראים כיאימון ממוקד תוך שימוש בתוכנות מחשב ייעודיות הינו באופן מובהק אפקטיבי יותר בהשוואה לגירויים אחרים.
במחקרים שנעשו, נצפה שיפור ¨מובהק בתפקודי זיכרון של נבדקים בעקבות אימון תוכנה ממוחשב בהיקף של 40-50 שעות על פני 8-10 שבועות. השיפור אף נותר בעינו אחרי תקופה של 3 חודשים.
איך מתאמנים עם תוכנות המחשב?
ניתן לרכוש את התוכנות הייעודיות ולהתאמן בבית בדיוק כפי שניתן לרכוש הליכון לשימוש הביתי.
אפשרות נוספת לאימון, הן של המוח והן של הגוף היא לעשות מנוי לחדר כושר .
מודל העבודה בחדר כושר למוח דומה לחדר כושר "רגיל"- עושים מנוי, עוברים הערכה על היכולות הקוגניטביות ,מקבלים תכנית אימון אישית ומתאמנים בזמן ובמועד הנוחים לכל אחד.
העבודה במכון הכושר מקנה למתאמן מחויבות (קשה להתמיד באימון עצמאי בבית), ליווי והדרכה של מדריך מנוסה, מגוון של תוכנות (לא רק הליכון) , התאמת תוכנית בהתאם להתקדמות וסביבה של מתאמנים נוספים.
לסיכום- ככל שאנו מתבגרים, אנו חשים שהזיכרון שלנו הוא לא מה שהיה. יש מה לעשות, ואימון המוח באמצעות תוכנות מחשב ייעודיות יכול להאט את הירידה בזיכרון ואת הנסיגה הקוגניטיבית הטבעית.
המאמר נכתב על ידי מכון בריין טריין – שיפור הזיכרון