אנחנו חיים בעידן שמתאפיין בפתיחות רבה יותר מבעבר, בו רבים מבקשים למצוא את "האני" החבוי בתוכם ולהתחבר לעצמם. זוהי תקופה שבה רפלקטיביות ומודעות עצמית הם מושגים שימושיים יותר בשיח היומיומי, ושבה ביטויים כמו פסיכולוג, טיפול או פסיכותרפיה כבר לא נחשבים למילה גסה. על רקע המציאות המתוארת, תחום הפסיכותרפיה (הטיפול הנפשי-רגשי) הולך ומתרחב, ונוספים אליו עוד ועוד סוגים של שיטות טיפוליות. ביטוי לכך הוא הפופולאריות שההולכת וגדלה לה זוכה שיטת הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי.
שילוב בין עקרונות הטיפול הקוגטיבי ועקרונות הטיפול ההתנהגותי
טיפול קוגניטיבי התנהגותי או בלועזית CBT (Cognitive Behavioral Therapy) הוא טיפול פסיכולוגי המורכב מבחינה רעיונית ופרקטית משילוב בין הטיפול הקוגניטיבי לבין הטיפול ההתנהגותי. זוהי שיטה טיפולית ממוקדת מטרה וקצרת מועד, אשר נועדה להביא לשינוי ברגשותיו, מחשבתו והתנהגותו של האדם.
בבסיס הטיפול הקוגניטיבי עומדת ההנחה כי דפוסי חשיבה מתווים התנהגויות, וכאשר אותם דפוסי מחשבה הם מעוותים הם יוצרים אצל האדם תפיסה מסולפת של המציאות, אשר בתורה מובילה להפרעות נפשיות.
על כן, עיקרו של הטיפול הקוגניטיבי הוא בזיהוי דפוסי החשיבה הבעייתיים, ובהחלפתם בדפוסי חשיבה חדשים. הטיפול ההתנהגותי לעומת זאת, נשען על ההנחה כי בעיות פסיכולוגיות הן תוצר של דפוסי התנהגות והרגלים לא רצויים, שהחלפתם בהרגלים חדשים תביא לשיפור מצבו של המטופל, זאת גם מבלי לרדת אל שורש הסיבה בעטיה נוצרו דפוסי ההתנהגות שאינם רצויים. טיפול קוגניטיבי התנהגותי הוא אם כן מעין טיפול היברידי, במסגרתו שואף המטפל לאתר מחשבות אוטומטיות ומעוותות היוצרות בקרב המטופל רגשות קשים, לנסות להבין יחד עם המטופל מהו הרקע העומד מאחורי מחשבות אלה, לעודד אותו להחליפן במחשבות חדשות ואף לספק לו משימות מעבר למסגרת הטיפולית, שביצוען יאפשר לו בטווח רחוק יותר לשנות את התנהגותו. לאור האמור, הרי שטיפול קוגניטיבי התנהגותי אינו מאופיין רק בקשר מילולי ובשיחות בין מטפל למטופל אלא גם בהתנסות מעשית ובתרגולים שאמור המטופל לבצע, שמטרתם היא לשבור את דפוסי ההתנהגות שיצרו מלכתחילה את המצוקות הרגשיות מהן הוא סובל. למעשה, טיפול CBT מתמקד יותר בהווה ובעתיד, ופחות עוסק בחקירה של העבר, והוא נועד לפתור בעיה ספציפית.
טיפול קוגניטיבי התנהגותי: להתאים את סוג הטיפול לאופיו של המטופל
הפסיכותרפיה כוללת שיטות טיפוליות מגוונות ושונות, וכדי שהמטופל יגיע לתוצאות מקסימאליות מומלץ להתייעץ עם גורמים מקצועיים מוסמכים לפני הבחירה בשיטה הטיפולית הרצויה. התערבות קוגניטיבית התנהגותית אומנם הוכחה כשיטה טיפולית יעילה עבור ילדים, מתבגרים, מבוגרים וקשישים, אך היא מהווה פתרון הולם לסוגים מסוימים של בעיות רגשיות ובעיקר למקרים של פוסט-טראומה, הפרעות דיכאון או חרדה ו- OCD (הפרעת אישיות אובססיבית קומפולסיבית). ייתכן כי מטופלים שאינם סובלים מהסימפטומים המצוינים לעיל יפיקו יותר מהתערבות טיפולית מסוג אחר, ועל כן יש לתת למטופל את המענה הטיפול שיתיישב עם צרכיו.