היכרות עם עולם המיומנויות הניהוליות והטיפול בהן
גדי (שם בדוי), בן 32, שכיר בתחום הטכנולוגיה, הגיע אלינו לקליניקה לטיפול קוגניטיבי בעקבות תלונות על לחץ רב ותחושה כי "הכל מתפזר ונופל לו מהידיים" וכן עם דיווחים על קושי ניכר בהשלמת מטלות ובהצבת יעדים בעבודה ובחיים האישיים.
על מנת להבין כיצד בפועל נראים הדברים, ביקשנו מגדי לתאר לנו את הבוקר שעבר עליו.
גדי סיפר כי התעורר מוקדם וחש עייף, כיון שבלילה הקודם נרדם מאוחר לאחר שהייה ארוכה מול המחשב. הוא תיאר כי תכנן להספיק מספר מטלות לפני צאתו לעבודה, ביניהן, טיול עם הכלב, הדחת כלים, אכילת ארוחת בוקר מסודרת, מקלחת ונסיעה בשעה מוקדמת לעבודה, בכדי שימנע מהפקקים יספיק להתארגן במשרד. למרות שהיו ברשותו שלוש שעות, ציין גדי כי הצליח רק למלא שתיים מן המטלות שתכנן. הוא סיפר כי נתקע בפקקים, אכל בחפזה קרואסון במאפייה הצמודה לעבודתו והגיע למשרד בדיוק בזמן. עם הגעתו, תיאר גדי, כי גילה על גבי צג המחשב תזכורות רבות לגבי משימות שלא הושלמו מיום האתמול. הוא החל לארגן את סדר ביצוען, כשלפתע נכנס לחדרו ראש הצוות ועימו מטלה חדשה. גדי מיד עזב הכל והחל לטפל בעניין בתחושת דחיפות, תוך שהוא חש עמוס, מבולבל ולמרות נסיונותיו להתחיל את היום בצורה מסודרת, הרגיש שוב כי "הכל יוצא משליטה".
בשיחה עימו, מודה גדי כי התיאור שמסר אינו יוצא דופן ומאפיין את התנהלותו לאורך שנים. לתחושתו, כל יום הוא כמו "מרוץ נגד השעון", רווי עומס ולחץ. רבות לעתים קרובות הוא נאלץ להשקיע מעל ומעבר לנדרש ממנו רק על מנת לעמוד במטלות היומיום. גדי מגלה, כי הוא חושש שיגיע היום ומנהליו יבינו שהוא "פשוט לא מסוגל". לחבריו, הוא מספר, דוקא כבר נמאס ממנו, ולמרות שמתבדחים איתו על היותו עמוס ומפוזר, נראה לו שקובעים איתו פחות וממעטים לסמוך עליו.
פעמים רבות, תיאור דוגמת זה של גדי מוסבר על ידי הסביבה, אנשי המקצוע ובעיקר האדם עצמו, כתוצר של מאפיינים אישיותיים ומצבים רגשיים. למשל, הקושי לעמוד בזמנים ולהתארגן מיוחס לזלזול ילדותי, הכשלה עצמית ותלות באחר, או לחילופין, מקושר לירידה תפקודית כוללת הנובעת מדיכאון וחרדה. בשיחה עם גדי, הצענו, כי הקשיים אשר הוא מביא, עשויים להיות קשורים לתחום נוסף, תחום קוגניטיבי ספציפי הנקרא תחום התפקודים הניהוליים.
התפקודים הניהולים הינם תהליכי חשיבה מורכבים הבאים לידי ביטוי נרחב ביומיום, ביכולות אנושיות רבות – תכנון וארגון, פתרון בעיות, יזימה ועיכוב תגובה, יצירתיות, ניתוח, איתור ותיקון טעויות והפעלת בקרה. תפקודים ניהוליים נמצאו מעורבים בויסות של הרגש וההתנהגות וכמאפשרים גם הבנה והתנהלות תקינה במצבים חברתיים.
מבחינה אנטומית, מקושרים תפקודים חיוניים אלו, לפעולתה של אונת המצח (Frontal Lobe) הממוקמת בקדמת המוח. אזורים שונים באונה זו מיוחסים לתפקודים ניהוליים שונים, למשל, לאזור האורביטופרונטאלי הממוקם באופן גס בין ארובות העיניים, מיוחסת השפעה על הבנה חברתית ולאזורים הפנימיים (המדיאליים), מיוחסת השפעה על וויסות התפקוד הרגשי.
התפקודים הניהוליים נמצאו מחקרית ביחסי גומלין גם עם יכולות קוגניטיביות בסיסיות יותר, כגון קשב וריכוז, תפיסה ותפקודי זיכרון. כמו כן, נמצאו קשורים לתפקודים מוטוריים ותחושתיים.
כפועל יוצא, תפקודים בסיסיים תקינים (קשב, זיכרון, תפיסה) תורמים ליכולות הניהוליות של האדם (Bottom Up Processes). ולהיפך – יכולות ניהוליות טובות, מאפשרות תפקוד קוגניטיבי בסיסי תקין. במקרה האחרון, התפקוד הניהולי, אחראי על תזמון, הכוונה וויסות של כלל הפעילות הקוגניטיבית, בדומה למנצח על תזמורת (Top Down Processes). כדוגמא, אצל המטופל גדי, הנטייה להיות מוסח מגירויים, שהינה בעיה בתחום הקשב, הפריעה משמעותית ליכולת המורכבת יותר, של ארגון וניהול סדר היום. ומנגד, יכולתו הניהולית להערכת זמנים וסידור אירועים בזמן, שנמצאה לקויה, השפיעה משמעותית על יכולת הזיכרון הבסיסית שלו לאירועי היום שעבר עליו.
נקודה חשובה ומשמעותית בנושא זה, קשורה בכך שהתפקודים הניהוליים אינם מיקשה אחת ואנשים יכולים לסבול מקשיים בתחומים ניהוליים מסוימים ולא באחרים. למשל, אדם יכול להיות בעל מיומנות גבוהה ברכישת מידע אקדמי, אך עם קושי בתכנון סדר יומו וביצירתיות. לעתים, אנשים עם ליקויים ניהוליים מצליחים "להסוות" את הקשיים באמצעות שימוש בכשרים אחרים. כך הם מגיעים בסופו של דבר לאותה תוצאה תפקודית במשימות ביומיום, כמו של אדם ללא קושי. עם זאת, הדבר כרוך אצלם בחוסר יעילות ניכרת בתהליך ביצוע המטלות. בהתאם, נראה עומס מנטאלי רב ומופיעים קשיים רגשיים. בעיקר בולטות הכחשה והסתרה של הבעיות וכן הימנעות חרדה ממצבים אשר מביאים למפגש עם התפקוד הלקוי. כמו כן, חשוב לזכור, כי לא בכל המקרים מתועדת הצלחה משמעותית בחיי מטופלים עם קשיים ניהוליים. אלה עלולים להוביל אותם להישגים אקדמיים נמוכים ולקשיים בינאישיים, חברתיים ומקצועיים.
כיצד ניתן לטפל בליקויים אלו?
הטיפול הקוגניטיבי מציע שיטת עבודה רלוונטית לנושא, המשלבת בין הבנת המנגנונים המוחיים הלקויים (ההיבט הנוירולוגי), התפקוד החשיבתי הבעייתי (ההיבט הקוגניטיבי) וכן הדפוסים הרגשיים (ההיבט הפסיכולוגי) שעשויים להתעורר בהתמודדות עם הבעיה. טיפול זה התפתח בעולם השיקום הנוירופסיכולוגי, בעיקר דרך עבודה עם מטופלים שספגו נזקים מוחיים כמו פגיעות ראש או מחלות מוחיות שונות. עם זאת, הבנת המוח "החולה" אפשרה גם הבנה של המוח "הבריא" ומנגנוניו, וכיום, מוצעים טיפולים קוגניטיביים גם באוכלוסייה הכללית.
אילו כלים מציע הטיפול הקוגניטיבי?
טיפול זה מקנה אסטרטגיות פיצוי, שהן שיטות עבודה, אשר עיקר מטרתן "לעקוף" את הקושי הניהולי הלקוי, תוך היעזרות בתחומי החוזק של המטופל. כך, פגישה שגרתית בטיפול קוגניטיבי, עשויה להתחיל עם ביצוע מטלה (ממוחשבת או ידנית), שבאמצעותה מבין המטופל בזמן אמת את קשייו ואת יכולותיו. לאחר שהפך המטופל מודע יותר למצבו, ניגשים המטפל והמטופל יחד לשכלול של שיטות העבודה הקיימות כבר "בארגז הכלים" של המטופל וכן ליצירה של אסטרטגיות פיצוי חדשות שמטרתן לייעל את התפקוד אף יותר. חשוב לציין, כי שיטות עבודה אלו נבדקות גם בהקשר לתפקוד היומיומי במציאות, בהתבסס על ההישגים בחדר הטיפול. בנוסף, תוך כדי התהליך, בוחנים המטפל והמטופל גם את הדפוסים הרגשיים וההתנהגותיים המופגנים, מנתחים אותם ומנסים לעמוד על משמעותם וחשיבותם.
כאמור, טיפול קוגניטיבי אינו עוסק רק ביכולות הניהוליות, אלא מטפל, כפי שתואר מעלה, גם ביכולות הקוגניטיביות הבסיסיות – קשב, ריכוז וזיכרון. ראייה טיפולית אינטגרטיבית זו, המתייחסת לכלל תפקודי החשיבה, מאפשרת השפעה מיטבית ומובילה להישגים בתחומים שונים – הצלחה אקדמית, התקדמות מקצועית, הטבה בתפקוד חברתי ובינאישי ולעיתים אף מצב רגשי יציב יותר.
כותבי המאמר: אורן סגל ומורן רן, נוירופסיכולוגים מקליניקת "קוגניטיבי"
"קוגניטיבי" הינה קליניקה נוירופסיכולוגית, המיועדת לבוגרים מעל גיל 16 ומציעה מענה טיפולי לקשיים ואתגרים בתחומים שונים כגון: מיקוד החשיבה, שמירה על ריכוז, יכולות תכנון וארגון, תהליכי למידה, מיומנויות זיכרון ועוד. מטרת הטיפול היא לשפר את התפקוד האישי בתחומים אלו ולרכוש כלים להתמודדות יעילה במציאות הלימודית, התעסוקתית והחברתית.
ב"קוגניטיבי" שני מסלולים. מסלול פרטני, בו מוצעים טיפולים מותאמים אישית לאתגרים הייחודיים של כל מטופל ולשאיפותיו. מסלול קבוצתי, במסגרתו מתקיימות סדנאות בתחומי החשיבה השונים.
ליצירת קשר:
cognitive.2011@gmail.com נייד: 054-6684546